De kwekerij

Even voorstellen

Ik ben Jurgen Baks, mijn kwekerij  is gelegen in een coulisselandschap aan de rand van Lievelde (Gelderland) midden in de Achterhoek. Al meer dan 10 jaar houden wij ons hier bezig met het kweken van laan- en parkbomen. Dit doen wij met de grootste zorg om zo een optimale kwaliteit te leveren. Ook kunnen we u aantrekkelijke prijzen bieden voor zowel bomen met kluit als uit de volle grond.

Ik heb als doelstelling om voor u een zo goed mogelijke boom te kweken. Dit doe ik door alle bomen om de drie a vier jaar te verplanten en met veel aandacht voor soort echtheid, snoei en rechtheid van de bomen.

De bomen worden gekweekt op een lichte zandgrond met een geringe hoeveelheid kiezels. Het perceel is voorzien van drainage en beregening wat voor een goede en regelmatige waterhuishouding zorgt.

Één van mijn basis principes is het gebruik van gewas bescherming middelen zoveel mogelijk te beperken, u kunt mijn middelen registratie hier vinden op de site.

Bij uw keuze staat een goed advies voorop. Bovendien is bezorging van de bestelde producten mogelijk

Ook in te huren als zzp-er. Dit kan per project of bepaalde tijd.

 

 

 

 

Geschiedenis

Ik ben na de basisschool naar de lagere tuinbouw school gegaan in Borculo, deze zeer algemene opleiding duurde vier jaar en heb ik met een diploma richting plantenteelt met succes afgerond.

Vervolgens ben ik naar de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen gegaan, daar heb ik de opleiding boomkwekerij genoten en  heb die na drie jaar ook met diploma afgerond.

Vervolgens heb ik een jaar via het uitzendbureau bij een kwekerij in Halle gewerkt, alvorens bij een boomkwekerij uit Lichtenvoorde te gaan werken. Hier heb ik gewerkt  vanaf 1998 tot 1 februari 2013.

In 2002 ben ik bij mijn ouders thuis begonnen met het planten van de eerste laanbomen eerst nog met een stukje van nog geen are, maar dat is nu uitgegroeid tot ongeveer 1.5 hectare. Mijn doelstelling is om rustig aan steeds meer te groeien. Tot een volwaardig bedrijf van zo'n vier hectare.

Op 06-06-08 heb ik mij officieel in geschreven bij de kamer van koophandel, en heb ik dus nu ook een belasting nummer gekregen,  en ben nu aangemeld bij de NAK-B en het Productschap Tuinbouw

Begin juni 2008 heb ik mijn eerste tuinbouw trekker, een spitfrees, grondfrees en een hoogwerker op rups aangeschaft waarmee ik hoop dat de werkzaamheden sneller zullen gaan en de kwaliteit van de bomen nog beter zal worden.

Midden 2012 is er een rotorkopeg met aandruk rol en een zwenkschoffel aangeschaft dit met als doel om de onkruidbestijding nagenoeg op een mechanische wijze  toe te passen. 

Eind 2013 heb ik een select rooier gekocht, vanaf nu kan ik dus ook de bomen machinaal rooien, dit heeft als voordeel dat er meer wortels aan de bomen blijven zodat de doorgroei optimaal is. 

Begin januari 2016, naar een paar jaar wikken en wegen ben ik nu ook aangemeld bij de VAR-B.

Medio 2017 heb ik een Holmac HZR 29 kluitenrooimachine aangeschaft, met als doel sneller en uniformere bomen te kunnen rooien met een draadkluit, na een kleine aanpassing van de machine is het mij nu mogelijk om ook alleen de bomen te rooien.